Sziasztok/Ni Hao!

Kicsivel több, mint két éve érkeztem Kínába. Előtte nagyjából 3-4 hónappal már tudtam, hogy ki fogok utazni. Akkor is felmerült bennem, hogy netes naplóba kezdjek. Szerettem volna valamilyen formában dokumentálni az élményeket, informálni a családomat, a barátaimat és összegyűjteni valahol azt a tudásanyagot, aminek itt a birtokába kerülhetek. De valamiért egészen idáig ez csak terv maradt.

Ma már tudom, hogy jól tettem, nem kezdtem azonnal naplóírásba. Időközben hullámzó volt a kedvem és ez visszatükrözödött volna az írásomon is. Lehet, hogy emiatt bizonyos apróságok elvesztek időközben, de azok nem is annyira lényegesek. Remélem, hogy most túl az érzelmi hegyeken és völgyeken viszonylagos tárgyilagossággal tudok majd beszámolni az itteni életünkről.

Szeretnék írni a különbségekről és az azonosságokról, a hétköznapokról, ünnepekről, szokásokról, ételekről, kultúráról, látnivalókról, ügyintézésről és a nyelvről. Természetesen akármennyire is próbálok majd tárgyilagos maradni, miután ezeket én éltem/élem meg, így kellően szubjektív is lesz. Szeretnék az otthoniaknak betekintést nyújtani és az útnak indulóknak támpontokat adni. Nem szeretnék senkit megbántani a leírtakkal, ez mind csak a személyes élményem és véleményem.

Ha utazni készülsz, akkor ezt a blogot ne használd kizárólagos forrásként! Ami nekem tetszett, az neked nem biztos, hogy jó lesz. Kína egy nagy és gyorsan változó ország. Ezért ami az én lakhelyemre ebben az időpillanatban igaz, az máshol/máskor már nem lesz az. Nekem is az vált be, ha minél több helyen néztem utánna annak, ami érdekelt vagy amire szükségem volt (könyvekben, hivatalos oldalakon, blogokon, fórumokon, több nyelven).

Kedvcsinálónak és kiindulásnak viszont jó lesz!