Az első részben leírtam, hogy minek kell teljesülnie a magyarországi beutazáshoz. Ebben a posztban arról lesz szó, hogyan tudjuk majd elhagyni Kínát a cicáinkkal. A cél itt is ugyanaz, bizonyítani, hogy egészséges a kedvenced, csak más módon. Egy emberrel egy állat utazhat ki.

  1. Transzponder/microchip

    Kínában nem kötelező a mikrochippelés, ezt csak a kilépési engedélyt megadó kórház írja elő.

    Figyelem, a kínai microchip 9 digites, nem felel meg az európai ISO szabványnak, ami 15 digites. Vagy kérd meg az állatorvost, hogy szerezze be vagy rendeld meg magadnak az interneten. Én olyan klinikát kerestem, ahol van tapasztalatuk ebben és volt is raktáron nekik.

    A mikrochipet a veszettség elleni oltás előtt vagy azzal egy napon kell behelyezni az EU-s beutazás miatt!
    Ahová mi mentünk drágán adták: 534 yuant fizettünk egyért + 100 yuan volt a konzultációs díj (összesen 26 ezer forint). De miután nekünk sürgős volt és úgy láttuk, hogy ez egy tényleg nagyon megbízható kórház, nem sajnáltuk rá a pénzt. Pedig az interneten kb. 1500 forintért lehet a mikrochippet kani :-).

    Ha valamilyen oknál fogva mégis más típusú transzponder került az állatba, akkor sincs minden veszve. Az interneten tudsz venni leolvasót hozzá, de persze ez jóval drágább , mint maga a chip.
     
  2. Oltások

    A cicát be kell oltatni veszettség ellen és az általános, kombinált oltásokat is be kell adatni.

    A kiutazás előtt legalább 30 nappal be kell adatni a veszettség elleni szérumot , de nem lehet egy évnél régebbi az oltás. (Vigyázat! Ez csak a kiutazásra vonatkozik, az EU-ba a beadás után 120 nappal tudsz leghamarabb menni.)

    Nagyon fontos, hogy a veszettség elleni oltást olyan kórházban adják be a cicádnak, ahol erre állami engedélyük van. Csak ilyen helyen tudnak sorszámozott, pecséttel ellátott oltási bizonyítványt kiállítani (általában Vaccination Red Book-ként hivatkoznak rá más oldalak, de mi például zöldet kaptunk). Amiatt is fontos, mert ez a biztonságos. Ne kockáztasd meg, hogy valami feketepiacról származó, lejárt cucc miatt legyen baja a háziállatodnak. Nyugodtan kérd meg, hogy az erre vonatkozó fali táblát mutassák meg, amin szerepel egy egyedi sorszám és hogy minisztériumi engedéllyel rendelkező veszettség elleni vakcinázó kórház.

    A hétvégén ezen túl is estünk. Az veszettség elleni oltásért 60 yuant (kb. 2500 forintot), a kombinált oltásért 85 yuant (3500 forintot) fizettünk.
     
  3. Egyéb egészségmegőrző intézkedések

    Gondoskodni kell a folyamatos élősködő és parazitamentességről. Ennek érdekében féreghajtót javasolt adni az állatnak és havonta bolhaírtózni.

    Szerencsére kaptunk egy kiskönyvet az állatorvosnál, amiben ezt regisztrálják nekünk.

    A többi lépést a konkrét utazási időpont előtt kell elvégezni. Nekünk ezt az EU-s szabályozás szerinti menetrend határozza meg: 0. nap microchip és a veszettség elleni oltás beadása, 30. nap vérvétel a titre teszthez, 120. nap leghamarabbi beutazás az EU-ba.
     
  4. Belföldi utazási engedély

    Miután nem Shanghai-ban lakunk, de ott fogjuk elhagyni az országot, ezért az utazásunk előtt ott kell majd beszereznünk a kilépési engedélyt. Ahhoz, hogy Suzhou-ból Shanghai-ba utazhassunk szükséges egy engedély a belföldi mozgáshoz.

    Nekünk ezt a klinikán segítenek megszerezni. Szükséges hozzá az útlevelünk másolata, benne a tartózkodási engedélyünkkel, oltási bizonyítvány a veszettség elleni vakcinázásról, az autó rendszáma, amivel szállítani fogjuk a cicát és a vezető forgalmi engedélye.
     
  5. Egészségügyi bizonyítvány

    Ezt a dokumentumot  a megfelelő állami korházban (Entry-Exit Inspection Quarantine Bureau Animal Hospital) tudod beszerezni, ami a mi esetünkben a Shanghai-ban van.
     

    Shenpu Pet Hospital
    565 Xujiahui Road
    TEL: 021-5301 8000

    Itt megvizsgálják az állatot, néznek vérsejt számot és végeznek FeLV/FIV tesztet, székletet is vizsgálhatnak. Be kell mutatni az oltási bizonyítványt és a repjegyet. Nagyjából 2 nap alatt készül el a bizonyítvány és csak 7 napig érvényes!

    Itt fogják kitölteni nekünk az EU-s utazási bizonyítványt is.

  6. Kilépési engedély

    Az előző lépésben megszerzett egészségügyi bizonyítvány alapján tudjuk megszerezni a papírt, ami már tényleg arra jogosít minket, hogy elhagyjuk az országot. Ha ezt nem szerzed meg a bizonyítvány 7 napos érvényességi idején belül, akkor azt újra kell intézned.

    A kilépési engedély (Animal Health Certificate for Exit) kikéréséhez nem kell vinned az állatot, elég a bizonyítványokat és az útleveledet bemutatnod.

    Az engedély 14 napig érvényes, ezen az időszakon belül kell utaznod.

    Röviden ennyi :-). Ahogy haladunk majd a folyamatban előre, ki fogom egésziteni a költségekkel és a tapasztalataimmal a bejegyzést. Számunkra a következő lépés a titre teszt miatti vérvétel, amire az EU-ba történő beutazáshoz van szükség. Erről bővebben lásd a bejegyzés első részét.

    -----------------

    Tudom javasolni a Doctors Back & Stone suzhou-i rendelőjét, nekünk ők segítenek az ügyintézésben és ők látják el a cicákat. Tervezek egy bejegyzést az állatorvosokról külön, mert sajnos voltak rossz tapasztalataink mielőtt hozzájuk mentünk volna.

    A weboldalukat érdemes megnézni, mert ott sok hasznos információ található a témában: doctorsbeckandstone.com

    Egy másik hasznos oldal: www.icvsasia.com
    Velük szintén felvettem a kapcsolatot és ők is nagyon profik. Ha Pekingben laknánk és onnan utaznánk, akkor hozzájuk fordulnánk.