Jelen pillanatban 6 macska él velünk:

  • Ilona, a 10 hónapos kandúr, akinek az egyik szeme hiányzik. Ő a szobánkban lakik. Egy hónapos volt, amikor a kollégánk rátalált az utcán. Akkoriban még a mellső lábai is befelé görbültek. Gondolhatod, mennyire ágrólszakadtnak tűnt. Először KMR-rel (kitten milk replacement) kellett etetnünk és pisilni sem tudott egyedül. Mára teljesen megerősödött és hozzánk nőtt. A hiányzó szeme semmiben nem akadályozza, teljes életet tud élni. Nagyjából 1,5 hónapja az ivartalanításon is átesett.
    Nevét a Konyhafőnök című vetélkedő egyik versenyzőjéről, Dorkó Ilonáról kapta. Egészen pontosan az „Ilona, azok a húsgombócok füstölnek!” felkiáltásról :-) .
  • Cirmi, a 2 éves nőstény. Őt Gábor azon a környéken kapta az egyik boltostól, ahol reggelit szoktunk venni. Először Görényke névre hallgatott (mert durva volt kölyökként) és ő is a szobánkban kezdte. Egy idő után kinti macska lett belőle és túl van néhány vemhességen. Hamarosan szeretnénk őt is megműtettni.
  • 3 kölyök macska, akiknek gazdit keresünk. Cirmi kölykei és ha nem Kínában lennénk, akkor szívesen megtartnanánk őket. Most kint laknak Cirmivel.
  • Tündér Döme, a 3 hónapos kiskandúr. Gábor egy utcai sütögetős nénitől kunyizta el, de csak átementileg. Ő is annyira kicsi volt, hogy KMR-re és pisiltetésre szorult, ezt az időszakot szerette volna Gábor biztosítani, amikor elkérte. Későb a néni felszívódott, telefonon sem lehet elérni, így nincs esélyünk visszaadni. Egy üres szobában lakik. Neki is gazdát keresünk.
    Az ő nevéről az alábbi kép szolgál magyarázatul (forrás: napiszar.hu)
     

    Kína macska utazás állat állatútlevél

Már egy ideje fontolgatjuk a cicák hazaköltöztetését és most megérett rá a helyzet, hogy a tettek mezéjre lépjünk. Ilona és Cirmi ügyeit fogjuk intézni, közben a kicsiknek intezíven keresünk gazdikat.

Ebben az esetben is két oldalról kell tekinteni az utazásra: egyrészt Kínából szeretnénk kilépni, másrészt szeretnénk belépni az EU-ba a macskákkal. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen történjen minden, meg kell felelnünk mind a két ország előírásainak.

Kína macska utazás állat állatútlevél

Ma azt foglalom össze, hogy mi kell a magyarországi beutazáshoz. Nem vagyok szakember, sem jogász, csak átrágtam magam a vonatkozó szabályokon és internetes oldalakon. Szeretnék támpontot adni a hasonló cipőben járó honfitársaimnak, de a leírtakért felelősséget nem tudok vállalni. A saját és kisállatod érdekében kérlek, hogy Te is nézz utána amikor számodra aktuálissá válik az utazás. A szabályok változnak és komoly gondot jelenthet, ha a magyar reptéren ébredsz rá, hogy nem szeretnék beengedni a kedvenced.

Az uniós jogszabályi hátteret az Európai Parlament és Tanács 576/2013/EU rendelete és a Bizottság 577/2013/EU végrehajtási rendelete adja, amelyeket az alábbi oldalakon megtalálsz többek között magyar nyelven is.

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=celex:32013R0576

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/?uri=CELEX%3A32013R0577&qid=1472002644371&from=EN&lang3=choose&lang2=choose&lang1=HU

Magyarországon a 21/2015. (IV. 30.) FM rendelet szabályozza a kedvtelésből tartott állatok nem kereskedelmi célú szállítását.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/getdoc2.cgi?dbnum=1&docid=A1500021.FM&cel=P(11)#xcel

Hatóságilag a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Állategészségügi és Állatvédelmi Igazgatóságának felügyelete alá tartozik a kedvtelésből tartott állatok szállítása is.

Ahogyan a rendeletek címében is olvasható, a szabályok a nem kereskedelmi célú szállításra vonatkoznak. Éppen ezért egyszerre maximum 5 álattal lehet egy embernek utaznia (az ez alóli kivételeket a rendeletben találod). Én most a cicákra fókuszálok, mert engem ez érint.

Az állatok szállítását alapvetően két nagyobb kategóriában tárgyalhatjuk:

- uniós tagállamok közötti szállítás vagy

- „egy területről vagy harmadik országból valamely tagállamba történő mozgás”.

A rendeletben található egy lista azokról az országorkól, melyek enyhébb megítélés alá esnek, biztonságosabbnak ítéli az Unió az onnan való szállítást, miután hasonló a jogszabályi hátterük és a listára kérték a felvételüket. Sajnos Kína nem tartozik közéjük, ezért minden kitételnek eleget kell majd tennünk.

A következőek szükségesek a belépéshez:

  1. Egyedi megjelölés
    Az állatot transzponder beültetésével kell megjelölni (2011. előtti jelölés tetoválás is lehet). A beültetést csak képesítéssel rendelkező személy végezheti. A rendelet alapján a transzpondereknek „meg kell felelniük az ISO 11784 szabványnak, és HDX- vagy FDX-B technológiát kell alkalmazniuk; és az ISO 11785 szabványnak megfelelő leolvasó készülékkel leolvashatónak kell lenniük.”
    Ha mégsem ilyen a beültett transzponder, akkor neked kell magaddal vinned a leolvasót is, ami nem egy olcsó kütyü. Érthető módon a beléptető helyeket nem szerelhetik fel az összes létező szabványnak megfelelő levolvasóval.

    A transzpondert a cica nyakának bal oldalára kell tenni a bőr alá.

    Ezzel a lépéssel kapcsolatban még fontos, hogy az azonosító okmányba be kell, hogy kerüljön a transzponder helye és vagy az alkalmazásának kezdete, vagy a leolvasás dátuma, valamint az alfanumerikus kódja. A veszettség elleni vakcinázás előtt kell beültetni a transzpondert!
     
  2. Veszettség elleni vakciánázás
    A vakcina „nem lehet módosított, élő kórokozókat tartalmazó oltóanyag, és...adagonként legalább egy ellenanyagegységet tartalmazó inaktivált vakcina (WHO-ajánlás); vagy a veszettségvírus immunizáló glikoproteinjét élő vírusvektorban kifejező, rekombináns vakcina” kell, hogy legyen. Kínából való szállítás esetén a vakcinának meg kell felelnie az OIE (Állategészségügyi Világszervezet) vonatkozó követelményeinek.

    A vakcinát engedéllyel rendelkező állatorvos adhatja be; a cicának legalább 12 hetesnek kell lennie; a beadás időpontját és az érvényességi időszakot rögzíteni kell az azonosító okmányban; és az oltást a transzponder behelyezése/leolvasása után lehet elvégezni. Az Unióban nem fogadják el a 2 éves érvényességi idejű vakcinát. Immunitást a vakciánázási protokoll utáni 21-dik napjától szerez a cica. A következő oltást még az érvényességi időn belül kell elvégezni, egyéb esetben újraoltásnak kell tekinteni.
     
  3. Veszettségre vonatkozó ellenanyag-titrálási vizsgálat
    Ezzel a vizsgálattal tudjuk igazolni, hogy a cica valóban védett a veszettséggel szemben. A vérminta levételét egy engedéllyel rendelkező állatorvosnak kell végeznie és időpontját az azonosító okmányban rögzítenie. A vakcinázás után minimum 30 napnak kell eltelnie a mintavételig. Ugyanakkor az utazás előtt legalább 3 hónappal kell lennie. Gyors fejszámolással kijön, hogy legjobb esetben is minimum 4 hónapba kerül elintézni mindent, de más oldalakon reálisan 6 hónapot írnak. Érdemes időben nekilátni.

    Akkor jó az eredmény, ha „0,5 NE/ml-rel egyenértékű vagy annál nagyobb, veszettségvírust semlegesítő ellenanyagszintet” mutat. A vizsgálatot az OIE által előírt módszerekkel kell végezni egy az Európai Közösség által engedélyezett laboratóriumban.
    Kínában csak az alábbi helyen lehet:

    Diagnostic Laboratory for Rabies and Wildlife Associated Zoonoses (DLR),
    Changchun Veterinary Research Institute (CVRI),
    Chinese Academy of Agricultural Sciences (CAAS)
    666 Liuying West Rd, Jingyue Economic Development Zone, Changchun 130122, China
    Tel & Fax: 0431-81032022
    Email: fengye621@126.com (Dr. Ye Feng)
    Web:http://cvrirabies.bmi.ac.cn

    Laboratory of Epidemiology,
    Military Veterinary Research Institute,
    Academy of Military Medical Sciences
    666 Liuying West Rd, Jingyue Economy Development District, Changchun 130122, China
    Tel & Fax: 86-431-86985867, 86985940; (mobile) 86-13159603691
    Email: ronglianghu@hotmail.com (Dr Rongliang Hu)

    Ez talán az egész ügyintézés egyik legdrágább része, kb. 100 ezer forintba fog kerülni.

    Az engedélyezett laboratóriumok aktuális listáját itt találod: http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs/index_en.htm

    Ha titrálást végeztek egy veszettség elleni oltás után, az eredmény kedvező lett és az érvényességi időn belül újra lett oltva az állat, akkor a titrálást már nem kell megismételni.
     
  4. Veszettségtől eltérő betegségekre vagy fertőzésekre elfogadott egészségügyi intézkedések
    Ha az Unió úgy itéli meg, bizonyos országok, azon belül is régiók esetében egyéb feltételeknek is teljesülnie kell. Például, ha valahol komolyabb járvány van az állatok között, akkor akár átmenetileg meg is tilthatják az onnan való beutazást. Vagy kérhetik egyéb oltások igazolását. Felveszem a magyar hatósággal a kapcsolatot, hogy információt kapjak Kínáról és később kiegészítem ezzel a bejegyzést.
     
  5. Azonosító okmányok
    Az Unió tagállamai között útlevéllel utaznak az állatok. Kínából az ún. állategészségügyi bizonyítvánnyal tudjuk majd hazavinni a cicákat. A bizonyítványnak kötött a formátuma, amit a 561/2016/EU végrehajtási rendelet határoz meg (Figyelem! Ez egy nagyon friss változás, korábban a 577/2013/EU végrehajtási rendelet IV. Melléklet 1. Rész tartalmazta a mintát), amit 2016. szeptember 1-től kell alkalmazni.

    A rendeletet itt találod angol és magyar nyelven:
    http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX:32016R0561

    Az alábbiakat jegyzik fel benne:
  • Transzponder adatai (behelyezés/levolvasás dátuma, alfanumerikus kód)
  • Cica adatai (faj, fajta, születés időpontja, ivar és szín)
  • Okmány sorszáma
  • Tulajdonos (vagy felhatalmazott személy, akivel utazik az állat) neve, elérhetősége
  • Kiállító tisztviselő vagy állatorvos neve, elérhetősége, aláírása
  • Veszettség elleni vakcinázás adatai,
  • Titráláshoz a vérminta levételének időpontja
  • Veszettségtől eltérő betegségekre, fertőzésekre vonatkozó megelőző intézkedések
  • Hitelesitő hatóság képviselőjének neve és aláírása
  • Belépéskori okmány- és azonosságellenőrzést végző személy neve, elérhetősége, aláírása és a vizsgálatok időpontja
  • Egyéb releváns információk az állat egészségügyi állapotáról (szerintem ide be fogják írni, hogy Ilonának hiányzik egy szeme :-) )

A bizonyítvány mellé ki kell töltenünk egy nyilatkozatot (magyar és angol nyelven), arról, hogy nem kereskedelmi céllal visszük a cicákat. Ezt szintén az 577/2013/EU-ban találod (I. Melléklet 1. Rész).

A bizonyítványt kitöltheti egy engedéllyel rendelkező állatorvos vagy hatósági állatorvos és a kínai illetékes hatóságnak kell hitelesítenie.

A lapokat össze kell tűzni. A bizonyítványt magyar-angol nyelven kell kinyomtatni és kitölteni. A kiegészítő, csatolt dokumentumokat is hozzá kell tűzni; minden lapot le kell, hogy bélyegezzen és alá kell, hogy írjon a hatósági állatorvos. Az oldalakat a lap alján oldalszámozni szükséges (oldalszám/összoldalszám), a lapok tetején pedig a hatóság hivatkozási számát kell feltűntetni minden esetben. Az aláírás, pecsét, bélyegző színe nem egyezhet meg a nyomtatvány színével! Erre fokozottan figyelnünk kell, mert Kínában a hivatalos dokumentumokat mindig fekete tollal töltik ki.

Kína macska utazás állat állatútlevél

Mi repülővel fogunk Magyarországra érkezni, de ha Te éppen nem úgy utazol, akkor előtte ellenőrizd, hogy hol léphetsz be az állatoddal.

A kedvtelésből tartott állatok harmadik országból történő beléptetési pontjait Magyarországon itt találod:

https://www.nebih.gov.hu/data/cms/160/192/pet_entry_points_hungary_july_2013.pdf

A reptéri ellenőrzési pont a nap 24 órájában üzemel:

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér
TRACES kód: HU BUD 4
+36-1/297-1060
+36-1/297-1061
+36-1/297-1062
F.: +36-1/294-9603
bud-aeu@pest.gov.hu 

Uniós belépési pontok országonként:

http://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/eu-legislation/non-commercial-non-eu/tpe_en.htm

Egyéb hasznos weblapok:

NÉBIH
http://portal.nebih.gov.hu/web/guest/-/kedvtelesbol-tartott-allatok-utaztatasara-vonatkozo-tajekoztato

https://www.nebih.gov.hu

Kormányzati portal
https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410000/Kisallattartas20091202.html#paragr1

Your Europe
http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/animal-plant/index_en.htm

Zooplus
http://www.zooplus.hu/shop/allatgondozasi_tanacsok/macska_gondozasi_tanacsok/utazas_cicaval

Megjegyzés: sajnálatos módon a Magyar Állatorvosi Kamara honlapján és a hozzájuk tartozó Pet Passport / Állatútlevél oldalon (http://petpassport.hu) nem találsz naprakész információt, régi jogszabályokra hivatkoznak.

Vedd nagyon komolyan a felkészülést az utazásra, mert ha a beléptető hatóság valamit nem talál rendben, akkor 3 dolog történhet:

  • Visszaküldik az állatot (a te költségeden) vagy
  • karanténba zárják, amíg a feltételek nem teljesülnek (a te költségeden) vagy
  • legrosszabb esetben elaltatják :-(.

Egy következő bejegyzésben összefoglalom a Kínából történő kiutazás feltételeit.